Jag förstår mig inte på språkpoliser, del 2

Jag samlar då alltså på språkpoliscitat och jag brukar dela in dem i olika kategorier. Ibland stöter jag på citat som liksom inte låter sig inordnas i några av mina grupper, så jag har kallat dem ”Bara för mycket”. Citatet kursivt och min kommentar inom parentes.

Kan marknadsförare sluta säga ”alltid”? ”Du kan alltid kontakta oss…”. Nej, det stämmer inte. Ni stänger ju klockan 16.
(Team Rätt ska vara rätt.)

För mig är f.n. det allt överskuggande problemet: varifrån kommer det extra ”s”:et i ”70-plussare”?
(Lyllo dig säger jag i dessa dagar av klimathot och Covid-19.)

Substantiv är väl något som går att ta på? Vi hade en katt som jagade skuggor (solkatter) som en galning. Katten fick aldrig tag i skuggan. Så nej, skuggan är inget substantiv.
(Jag är lite osäker på om det här är ett skämt eller faktiskt skrivet på fullt allvar. Men jag tror att det är på allvar.)

Asså i tid och otid, h-ordet ist f den, s-ash, ist f snedstreck/eller, slide ist f bild.
(Här får man tänja på sin läsförståelse för att riktigt förstå vad skribenten vill säga.)

Av på senare tid introducerade ord är det tre som jag gillar att använda: popsnöre, ficklur och dramaten. Nummer två och tre är dock inte officiellt godkända (har jag för mig).
(Den här språkpolisen gillar i alla fall tre nya ord. Men jag undrar vad ”på senare tid” syftar på här för jag tror att orden har funnits rätt länge. Och sedan undrar jag vem eller vilka som officiellt godkänner våra ord. Kan det kanske rentav vara jag? )

”Människorna var hudlösa och ville prata”. Hudlösa? Aldrig hört. Är det för att jag är från Norrbotten?
(Det här tycker jag är lite poetiskt.)

Mitt språkbruk. Jag är en äldre man. Ändrar inte.
(Första gången jag någonsin har känt en drift att börja trycka text på tygpåsar var när jag läste den här kommentaren. Vore det inte fräckt att gå på Ica och handla med den här texten på påsen? Och sanningen är att jag faktiskt lät trycka upp det på en tygpåse som jag gav i 40-årspresent till en person som starkt relaterade till citatet.)

Är bekymrad över att allt fler säger kratta löv när de ska räfsa löv. Enligt mig så räfsar vi löv och gräs. Sedan krattar vi grusgångar. Det är nästa svårt att ”kratta” löv då en riktig kratta oftast är tung och av järn. Min oro steg ännu mer när jag noterade att även SAOL var otydlig på detta område.
(Vem kan man lita på när till och med SAOL sviker? Man förstår paniken.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *