Jag förstår mig inte på språkpoliser, del 1

Jag inser att det finns ett inbyggt motstånd mot förändringar hos många människor. Det accepterar jag. Men ändå … alltså … Vissa språkpoliser?

Jag.Förstår.Det.Bara.Inte. Varför var allting bättre förr? Varför accepterar man alla förändringar som redan skett med språket, men inte de som sker nu eller som kommer att ske i framtiden? Varför tror man stenhårt på allt som ens lågstadiefröken sa? Och framför allt – varför tycker man inte att språk är roligt och kreativt (åtminstone lite? nån enda gång?) utan enbart en fråga om korrekthet?

Det här är kanske ett sätt för mig att få utlopp för mina aggressioner, vad vet jag, men jag gillar tydligen att störa mig på språkpoliser som stör sig på vad de anser vara undermåligt språk hos andra människor. Med undermåligt språk avses då sådant som går emot vad deras lågstadiefröken sa, sådant de uppfattar som anglicismer (typ allt) och sådant som de uppfattar som inkorrekt och ologiskt.

Under paroller som ”Allt var bättre förr” drar de ut i strid mot ”hon är längre än mig”, hen (med det slagkraftiga argumentet att hen ju faktiskt betyder ’höna’ på engelska), särskrivningar och människor som uttalar ord på sätt de inte kan hantera.

Det är också fascinerande att språkpolisernas reaktioner tar sig så många kroppsliga uttryck, ofta mycket starka och ibland rätt ovanliga. Gärna kompletterat med valfritt antal utropstecken. Här är några exempel:

jag ryser varje gång någon kallar textremsa för undertext. Vad fan ska vi hitta på för ord för det som förut benämndes undertext?!

när jag ser uttrycket ”i bra skicka” brister det emellertid för mig

jag får krupp när etablerad media envisas med ”mellan fyra TILL sju miljoner”

foka och inspo ger mig kväljningar

tårna krullar sig på mig varje gång någon säger att de ”spenderat” tid

skillnaden mellan sin och deras gav mig kryllor över hela kroppen

det skaver i mina öron att höra ”sekundrarna”

jag får någon sorts obehaglig ståpäls över hela kroppen

jag får i alla fall en blodtryckshöjning varje gång jag hör detta!

mitt maginnehåll kommer upp

jag blir tokig…

jag får utslag !!!

jag känner ilskan koka i mig över detta!!!!

då vill jag strypa vederbörande!!!

Är jag själv ofelbar då? Får jag någonsin krupp, rysningar, högt blodtryck, kväljningar (eller rent av kryllor!) av andra människors språkbruk? Nej, faktiskt inte. Däremot finns det ord och uttryck jag inte tycker så mycket om och som jag inte använder själv. Jag gillar till exempel inte ordet bibba i betydelsen pappersbunt. Men skillnaden mellan mig och your common or garden språkpolis är att jag inte insisterar på att det är något inneboende fel med bokstavskombinationen bibba.

I stället tror jag på andra förklaringar, till exempel att det finns språksociologiska orsaker till att man inte tycker om vissa ord. Kanske har jag hört ordet användas av en person eller en grupp som jag inte gillar? (Någon bisarr lärarkandidat från mellanstadiet? Det fanns ju några sådana.) Kanske vill jag av någon anledning inte förknippas med människor som säger bibba?

Eller kan det bero det på ljudsymbolik? Ärligt talat tycker jag att bibba låter som någon form av eksem eller böld. Kanske är det lite väl likt klibbigt? Ja, inte vet jag. Ordet libbsticka har jag i och för sig ingenting emot, så teorin är inte hundraprocentig.

Eller så kanske det handlar om din identitet? Du vill framstå som en bildad och fin person och därför använder du inte ett ord som du uppfattar som lågstatus eller som du inte vill förknippas med.

Men min poäng är att det inte är en viss kombination av bokstäver som är ful eller olämplig utan att en aversion mot ett visst ord eller uttryck kan bero på vilka associationer ordet ger dig.

Nej, jag förstår inte varför människor fokuserar så mycket på korrekthet och har så svårt att acceptera förändringar. Och jag förstår ännu mindre varför så många språkpoliser klagar på yngre människor.

(Jag har över huvud taget svårt för att förstå varför människor klagar på yngre människor. Jag tycker att barn och ungdomar är exakt som alla andra människor – förutom att de återhämtar sig snabbare efter hård träning. Sådana saker.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *