Ordförrådet i Umeå

Årets ord

Det här är inte Dagens ord som det brukar vara, utan det här är Årets ord. I alla fall den coronapräglade delen av året, från mars till december. Jag tror att de flesta av de här orden hade varit helt obegripliga den 21 december 2019. Alldeles nyss såg jag till exempel en rubrik i DN:

”Regioner misstänker symtomfri jultestning: En meningslös åtgärd”

Hm, 2019 års version av mänskligheten hade inte haft en aning om vad jultestning var för något. Ett sätt att utse den godaste glöggen, kanske? Den bästa julskinkan?

De flesta av årets ord är hämtade från tidningar och sociala medier, och några har jag själv eller människor i min omgivning myntat.

Låt oss lyfta fram några exempel:

Karantänboll. Det här var mitt första, oskuldsfulla coronaord, på den där tiden när allt var liksom nytt och fräscht och också hemskt, fast hemskt på ett annat sätt än i dag. Jag minns inte exakt sammanhanget, men jag läste ordet i en tidning och det syftade på en pappa och ett barn som spelade fotboll i trädgården. Jamen, så konstigt och annorlunda, eller hur? Heltokigt. Som sagt, det här var i mars.

Bortbunkrat. Det här ordet är myntat av min son, från den där perioden när människor hamstrade toalettpapper, pasta och bönor. Visst minns ni? Vi skulle i alla fall åka och handla en dag. Jag har glömt vad vi skulle köpa, men Nils undrade om det fanns i affären eller om det var bortbunkrat.

Yolopensionärer. I våras var det också mycket prat om busiga pensionärer som ville köpa rökt ål bland annat.

Karintän. Det här ordet har jag hittat på själv och det syftar på när min kompis vid namn Karin skulle minska sina sociala kontakter. Hon var inte i karantän, men jag kom i alla fall med ett förslag på vad hon skulle kalla det om det blev aktuellt.

Smygcykla. Det här har myntats av min syster, och det syftar på att man bara cyklar några tillsammans utan att berätta det för resten av cykelklubben, för att minska smittspridningen. (Ska jag vara ärlig tror jag det pratades om att det bara var styrelsen som cyklade i smyg – men det är nog preskriberat nu.)

Kramskynke. Nu börjar vi vara framme vid sommaren, och människor gjorde skynken för att kunna krama sina äldre släktingar.

Coronasmäll, testningsskuld, smittskam, coronatrötthet. Det blev höst och det blev … inte så roligt. Vi hann inte testas, vi skämdes och vi tröttnade på pandemin.

Virusfummel. DN-journalisten Gunnar Jonssons beskriver Donald Trumps hantering av pandemin som skötts med ”monumental inkompetens och en vild sicksackkurs”.

Minksmitta, minksituation, minkskandal. Sedan blev det dags för de danska minkarna.

Dark numbers. En engelsktalande journalist på myndigheternas pressträff var osäker på vad mörkertal heter på engelska. Jag är inte helt säker, men jag tror inte det heter dark numbers.

Trubadurundantaget. Vem, jag säger bara vem, hade kunnat föreställa sig ett sådant ord innan pandemin drabbade oss?

Närundervisning. Så sa N:s lärare om den undervisning som sker på plats i skolan. Det behövde vi så klart inte något begrepp för tidigare.

Pun-demi. Många av orden är fyndiga, det medges.

Symtomfri jultestning. Ja, och så var det jul igen. På något sätt ändå.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *