Tradwife

I morse när jag åt frukost kollade jag på Instagram och hamnade på kontot lex.delarosa som drivs av Alexia Delarosa, en kvinna i trettioårsåldern från San Diego. Hon är gift och har två söner, Arlo och Archer. Hennes man heter Matthew och har ett kafé.

Först tänkte jag att detta måste vara satir. Hon driver väl med den idylliska bilden av kvinnor som är hemmafruar och tar hand om sina barn och bakar gulliga cup cakes? Eller?

På Alexia Delarosas Instagram får vi följa hur hon bakar, inreder och tar hand om sina barn. Oftast är hon klädd i gulliga, romantiska, halvlånga klänningar och hon ser hela tiden oändligt lycklig ut. Av någon anledning har hon alltid huvudet på sned och hon har en underlig kroppshållning när hon bakar eller lagar mat. Hon liksom skjuter bak rumpan och lutar sig fram. Man blir lite orolig över att hon ska få ryggskott. Om hon har bakat för mycket av något, brukar hon bjuda sina grannar på det som blir över, som den kärleksfulla person hon är.

Ibland inleds klippen med att hon kollar någon Disney-film och sedan blir inspirerad att till exempel baka samma typ av tårta som personerna i filmen bakar. Ibland beskriver hon sitt liv som beige och berättar om hur hon och barnen tillbringar en hel dag som går i beige. En grej hon har verkar vara att knäcka ägg med en stor kniv på ett väldigt snyggt sätt. Hon kastar upp ägget så att det landar på knivseggen och klyvs. Det händer också att hon gör eget smör, och hon vaknar alltid innan barnen för att laga de mest underbara frukostar.

Hennes hem är vackert och välstädat och inrett i milda, ljusa färger. I trädgården finns en pool samt höns som både hon själv och barnen ibland gosar med.

Satir? Eller är Alexia Delarosa en vanlig SAHM – en Stay At Home Mum? Enligt en intervju i den brittiska tidningen Daily Mail har hon tagit SAHM ett steg längre och ingår i den rörelse som kallas tradwife, alltså en förkortning för traditional wife. Begreppet kanske inte behöver någon närmare förklaring, men enligt engelska Wikipedia är en tradwife en kvinna som tror på traditionella, stereotypiska könsroller, och som tar hand om hem och barn, medan mannen arbetar och försörjer familjen. Enligt Google Trends ökade antalet sökningar på tradwife i mitten av 2018.

”The tradwife culture has a complicated relationship with feminism” skriver Wikipedia vidare. You don’t say? Men journalisten Wendy Squires beskriver kvinnors möjlighet att bli tradwives som ”a feminist success”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *