|

Fotbollslåtar – mer än bara fotboll

Idag är det avspark för Musikhjälpen. De senaste åren har jag spenderat en ansenlig del av familjens julklappsbudget på att önska fotbollslåtar, oftast You’ll Never Walk Alone. Hittills utan framgång. Men om jag förklarar storheten med fotbollslåtar kanske vi blir fler som önskar? Kanske kommer Musikhjälpen att lyssna?

Ibland frågar människor varför jag tycker så mycket om fotbollslåtar. För mig är frågan obegriplig – vad finns det att inte gilla, liksom?

Jag kan enkelt destillera fram åtminstone fyra anledningar:

1. Låtarna är skrivna för att elda massorna. Klart de eldar mig också, med sina tonartshöjningar och sitt peppande uttryck.

2. Texterna har ett enkelt och självklart budskap. Vårt lag är bäst och det finns inga tvivel och ingen tvekan – även om laget är fast rotat i division sex.

3. Fotbollslåtar är en spontan, folklig kulturyttring. Under en match mot Milan 1965 började till exempel Liverpools fans sjunga Go back to Italy på melodin Sankta Lucia.

4. Fotbollslåtar kan ha betydelse i många sammanhang utanför fotbollsarenan.

Under coronavåren 2020 samlade den brittiske krigsveteranen sir Tom Moore in 33 miljoner pund till NHS, det brittiska sjukvårdssystemet. Han lovade att gå 100 varv i sin trädgård före sin 100-årsdag den 20 april och uppmanade människor att donera pengar. Tillsammans med Michael Ball och NHS Voices of Care Choir sjöng han sedan in en stark version av den legendariska fotbollslåten You’ll Never Walk Alone.

You’ll Never Walk Alone förknippas främst med Liverpool FC. Den skrevs 1945 till musikalen Carousel, och handlar inte om fotboll utan om att hålla ihop och att aldrig ge upp. Låttexten fick en speciell betydelse i samband med Hillsboroughtragedin 1989 då 96 Liverpoolfans dog.

Till sist två andra exempel på fotbollslåtar som inte primärt handlar om fotboll.

Psalmen Abide with me har sedan 1927 sjungits innan FA-cupfinalen. 2015 sjöngs den av en kör bestående av 64 hängivna fans från olika lag. En emotionell stund för många av sångarna.

West Ham Uniteds I’m Forever Blowing Bubbles kommer från en Broadwaymusikal från 1918 och handlar om brustna drömmar – ett originellt tema för en fotbollslåt kan man tycka.

Så där. Nu har ni en grund att stå på och kan börja önska egna fotbollslåtar till Musikhjälpen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *